از رصد خطوط انتقال نفت و گاز تا پایش زمین خواری بوسیله ماهواره های ایرانی

از رصد خطوط انتقال نفت و گاز تا پایش زمین خواری بوسیله ماهواره های ایرانی مرکز املاک: فناوری فضایی در خیلی از کشورها وجود دارد و ایران هم طی سالهای اخیر برای رشد و توسعه دراین زمینه تلاش نموده است به شکلی که در حال حاضر ایران از نظر علم فضا یازدهمین کشور جهان و اولین کشور منطقه است و در کنار 10 کشور دارای دانش فضایی قرار دارد.



به گزارش مرکز املاک به نقل از ایسنا، فضای بیرونی کره زمین محیط ناشناخته ای است که به ناچار انسان را به سمت مهارتها و دانش های پیشرو سوق داده و اغلب فناوری های جدیدی که بواسطه فعالیت انسان در فضا تولید شد و شتاب گرفت، در کارهای اقتصادی دیگر نیز مورد بهره برداری قرار گرفت و بدین جهت امروزه شاهد رشد فزاینده فناوری ها در همه حوزه ها هستیم.

امروزه استفاده از فناوری های فضایی یک امر عادی شمرده می شود و دیگر انجام کشاورزی دقیق، پایش آتش سوزی، سیلاب، منابع آبی و اکتشافات معدنی بدون چنین فناوری های فضایی دشوار شده است.

بررسی ها و پیش بینی ها حاکی از آنست که فناوری فضایی در آینده نزدیک راه به معدن کاری فضایی، موشک های فضایی تک مرحله ای، فناوری استفاده پاک تر از فضا برای جلوگیری از تولید پسماندهای فضایی، کارخانه های مداری برای تولید دارو یا آلیاژهای ویژه، هتل های فضایی، کلونی سازی یا مسکونی سازی فضا و غیره خواهد داشت.

با مروری بر تاریخچه صنعت فضایی ایران می توان دریافت ایران با ماهواره امید که تمام مراحل تولید و ساخت آن در داخل کشور انجام شد، قدم در این حوزه گذاشت.

درباره جزییات این ماهواره گفته شده که در ارتفاع ۲۴۶ تا ۳۷۷ کیلومتری از زمین و در قسمت بسیار رقیق جو قرار داشت و در مدار پایین بود و برمبنای ماموریت تعریف شده برای آن، در اثر غلبه جاذبه زمین بر اصطکاک هوا انرژی خودرا از دست داده و سقوط کرد.

اما ماجرا به اینجا ختم نشد چونکه بعد از پرتاب این ماهواره تا حالا توانسته فناوری های فضایی خودرا توسعه دهد و در دولت سیزدهم این مساله بیش از پیش مورد توجه واقع شد و ساخت و پرتاپ چندین ماهواره به فضا در دستور کار قرار گرفت. بطور مثال در این دولت با برگزاری جلسات شورای عالی فضایی سند ۱۰ ساله این صنعت به تصویب رسید. همین طور طراحی و ساخت ماهواره های مخابراتی، پرتاب ماهواره های سنجشی با دقت یک متر و کمتر و از سرگیری پرتاب کپسول های زیستی در دستور کار سازمان فضایی قرار گرفت.

ماهواره خیام

این ماهواره به سفارش سازمان فضایی ایران ازطریق یک شرکت روسی ساخته شد و در نهایت اواسط تابستان دو سال قبل با موشک سایوز از پایگاه فضایی «بایکونور» در قزاقستان به فضا پرتاب شد و با وزن ۶۰۰ کیلوگرمی در مدار ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار گرفت.

بنابر گفته مسئولان این ماهواره با دقت یک متر توانسته است موارد خیلی از زمین خواری از اراضی ملی را تصویر برداری و با همکاری سازمان امور اراضی کشور کشف کند. که این امر نشان میدهد کاربرهای علم فضایی کشور محدود به حوزه های هواشناسی و جی پی اس نمی شود.

به طور مثال اواخر سال قبل سازمان فناوری اطلاعات ایران اعلام نمود با تلاش تیم فنی سامانه پنجره واحد زمین، پردازش تصاویر ماهواره ای و شناسایی تخلفات نسبت به ابتدای سال ۱۴۰۲ بهبود ۴۰ درصدی را تجربه نمود.

منظومه ماهواره ای شهید سلیمانی

منظومه ماهواره ای شهید سلیمانی یکی از نخستین پروژه های منظومه های مخابراتی است که سازمان فضایی ایران در امتداد ارائه خدمات فضاپایه در عرصه ارتباطات به ویژه اینترنت اشیاء تعریف کرد.

علاوه بر موارد گفته شده در عرصه مختلف دیگری مانند پایش آب و خاک، پایش جنگلها، دمای هوا در مناطق آتش خیز، میزان خشکی یا رطوبت خاک و... نیز با بهره گیری از سنسورهایی که متصل به این ماهواره هستند، می توان داده های مرتبط را با سرعت بسیار مناسبی جابجا کرد.

استفاده از حسگرهای ارتباطاتی برای رصد و پایش خطوط انتقال نفت و گاز یکی دیگر از مهم ترین کاربردهای این منظومه ماهواره ای عنوان شده که ایستگاه های کنترل خطوط با این روش به آسانی می توانند میزان فضار و یا وضعیت خطوط را با ارسال داده با بهره گیری از ماهواره، به سرعت ترین زمان ممکن در تمام نقاط کشور حتی نقاط صعب العبور و خارج از شبکه های زمینی، انجام دهند.

بنابراین به کارگیری ظرفیت منظومه مخابراتی شهید سلیمانی، به خوبی می تواند بسیاری از مشکلات حوزه ارتباطاتی کشور به ویژه در مناطق دورافتاده و صعب العبور را رفع کند.

ماهواره طلوع ۳

نمونه پروازی ماهواره طلوع ۳، در بهمن سال قبل در مراسم روز فناوری فضایی با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رونمایی و بعد از انجام موفق آزمون های مختلف و اتمام پروسه تحویل گیری، در برنامه پرتاب قرار گرفته و طبق برنامه ریزی مشخصی پرتاب خواهد شد.

ماهواره طلوع ۳ که در مدار «لئو» قرار خواهد گرفت می تواند تصاویر مورد نیاز را برای کاربردهای متنوع در عرصه های کشاورزی، منابع آبی، مدیریت مخاطرات طبیعی و غیره به سازمان فضایی ایران ارسال نماید.




0.0 / 5
544
1403/02/30
10:01:13
تگهای خبر: بهره برداری , توسعه , تولید , خانه
این پست مرکز املاک را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
مرکز املاک
msamlak.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مركز املاك محفوظ است

مركز املاك

املاک و زمین