یكی از پدیده های مغایر با اخلاق حرفه ای مهندسی كه سبب شده تا سازمان های نظام مهندسی ساختمان و حتی خود مهندسان عضو این سازمان كه دارای پروانه نظارت هستند، به آن انتقاد كنند، پدیده امضافروشی است.
اگرچه این رویداد در حوزه های نظارت ساختمانی به اشكال مختلف بروز می كند، اما جنجالی ترین پرونده آن مربوط به امضافروشی مهندسان ناظر در بخش لوله كشی گاز منازل در سال های ۹۲ و ۹۳ بود كه سبب شد تا حراست وزارت راه و شهرسازی پس از اطلاع از این قضیه، افرادی را كه با سودجویی و داشتن حق مهر و امضای مهندسان ناظر اقدام به تأیید نقشه و اجرای لوله كشی گاز منازل بدون نظارت واقعی كرده بودند را تحویل مقامات قضایی دهد.
سعید غفرانی، رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران در نشست خبری در اردیبهشت ماه ۹۴ گفته بود تعدادی از افراد مرتبط با این پرونده شناسایی و به شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ساختمان كشور معرفی شده اند.
وی در باره میزان درآمدهای ناشی از این تخلفات هم گفت: مجموع درآمد این تخلفات در طول سال میلیاردی بوده كه در نتیجه اخذ ۲ میلیون ریال بابت هر مهر تأییدیه نقشه گاز، حاصل شده است كه هر چند بابت هر تأییدیه ۵ درصد این میزان به حساب سازمان نظام مهندسی استان تهران واریز می شد ولی در واقع حقوق مهندسان نیز تضییع شده است.
در همین ارتباط یك منبع آگاه در وزارت راه و شهرسازی به خبرنگار مهر گفت: پرونده امضافروشی لوله كشی گاز منازل در تهران در این وزارت به طور كامل بررسی شده و مراتب برای بررسی به دستگاه قضایی ارجاع شده است.
وی ادامه داد: پرونده مذكور در دادسرای اوین در مرحله بازپرسی قرار داشته و پس از آنكه دو سال از اتمام بررسی ها در وزارت راه و شهرسازی گذشته، همچنان دستگاه قضایی در حال بازپرسی از متهمان پرونده مذكور است.
این منبع آگاه تأكید كرد: بازپرس این پرونده تعداد زیادی از مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و افراد دیگر مرتبط با موضوع لوله كشی گاز واحدهای مسكونی تهران را به دادسرا فراخوانده و از آنها درباره چند و چون و جزئیات پرونده بازپرسی می كند.
به گفته این مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازی، در بین این بازپرسی ها، پرونده های جدیدی نیز یافت شده است؛ این درحالی است كه وزارت راه و شهرسازی در هنگام بررسی پرونده ها و ارجاع آنها به مراجع قضایی اعلام كرده بود ۲۸ هزار واحد مسكونی در تهران وجود داشته كه بحث فروش امضای مهندسان ناظر برای اخذ تأییدیه از سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران محرز شده است.
گفتنی است رامین كرمی عضو هیئت مدیره دوره جدید سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران در روز شنبه در نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر درباره نتایج بررسی پرونده امضا فروشی اعضای هیئت مدیره دوره قبل این سازمان گفت: وزارت راه و شهرسازی پرونده های امضا فروشی را در بخش گاز به طور كامل بررسی كرده كه از اعداد و ارقام ذكر شده قبلی، این موارد بسیار كمتر بوده است. در حال حاضر تعداد متخلفان این پرونده به كمتر از ۵ تا ۶ هزار فقره امضا فروشی رسیده اند.