مهر گزارش می دهد؛

خرده ایرلاین منحصربه ایران است؟، ۱۰ ایرلاین با كمتر از۱۰ هواپیما

خرده ایرلاین منحصربه ایران است؟، ۱۰ ایرلاین با كمتر از۱۰ هواپیما مركز املاك: در حالیكه استراتژی صنعت هوانوردی در بیشتر كشورها، افزایش كارآیی و چابكی شركتها همراه با افزایش ناوگان با استفاده از ادغام ایرلاین هاست، اما در ایران توسعه كمّی خرده ایرلاین ها در دستور كار است.



به گزارش مركز املاك به نقل از مهر، صنعت هوانوردی ایران در سال های اخیر دچار تغییرات شگرفی شده كه در دو حوزه بیشترین نمود را داشته است یكی افزایش تعداد شركت های هوانوردی غیر دولتی (اعم از خصولتی یا خصوصی واقعی) و دیگری آزادسازی قیمت بلیت در بازار رقابت.
این دو پدیده كه به شكلی با یكدیگر مرتبط و تا حدودی مكمل هم هستند، در صورتیكه بازار رقابت واقعی تولید كنند، می تواند به سود مردم و مسافران باشد. با این وجود ناوگان هوانوردی تجاری ایران هم از نظر كیفی و عمر ناوگان و هم از نظر كمّی و تعداد، نه با كشورهای پیشرفته و نه حتی با كشورهای همسایه شمال غربی و حاشیه جنوب خلیج فارس قابل مقایسه نیست.
موضوعی كه سبب بروز مشكلات گوناگون برای مسافران شده كه مهم ترین آن تأخیرهای طولانی برای خیلی از پروازهاست امری كه به تدریج به یكی از اجزای اصلی صنعت هوانوردی و هم موضوعی كاملا روزمره و پذیرفته شده برای مسافران تبدیل گشته است.
اگرچه كمبود ناوگان در صنعت هوانوردی ایران اعم از امدادی، خدماتی، تجاری، باری، مسافری و نظامی به تحریم های طولانی مدت صنعت هوانوردی از ابتدای انقلاب تا كنون برمی گردد كه حتی در مواردی از سایر انواع تحریم های ظالمانه ضد ایران شدیدتر و بیشتر بوده است، اما با این وجود چه مسئولان ایرلاین ها و چه مدیران وزارت راه و دیگر نهادهای ذی ربط در سال های گذشته همواره روش هایی برای توسعه كمّی ناوگان خود یافته اند كه نشان داده است می توان همچنان به توسعه این صنعت از روش هایی غیر از خرید مستقیم هواپیمای نوساز از كمپانی های اصلی هواپیماسازی دنیا ادامه داد.
با این حال سازمان هواپیمایی كشوری در دوره ای كه اقتصاد صنعت هوانوردی دنیا به سمت ادغام شركت های مختلف هواپیمایی با هدف كاهش چارت اداری و چابك سازی شركت ها و هم گسترش تعداد مسیرهای پروازی و در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازار هوانوردی اقدام می كنند، توسعه كمّی شركت های هواپیمایی داخلی را در دستور كار قرار داده و برای صدور موافقت اصولی، مؤسسان شركت می توانند با ۲ فروند و برای آغاز عملیات های پروازی با ۵ فروند هواپیما، مبادرت به راه اندازی شركت هواپیمایی جدید كنند.
موضوعی كه سبب شده از مجموع ۱۶ شركت دارای مجوز فعالیت عملیات هوانوردی (بدون در نظر گرفتن ایرلاین های دارای موافقت اصولی از سازمان هواپیمایی كشوری كه هنوز فعالیت عملیاتی خویش را آغاز نكرده اند) ۱۰ شركت هواپیمایی تعداد ناوگانشان كمتر از ۱۰ فروند باشد.
با این حال خیلی از كارشناسان معتقدند به علت آنكه ایرلاین ها در ایران همواره از بازار خوبی برخوردار می باشند و در هیچ زمانی هیچ یك از مسیرهای رقابتی (نه مسیرهای تكلیفی) بدون مسافر پرواز نمی كنند، ایرلاین ها هم علی رغم داشتن ناوگان محدود، اما همچنان سودده هستند و از درآمدهای سرشاری برخوردار می باشند. موضوعی كه سبب شده آنچه فراموش شود، رقابت بر سر عرضه خدمات مناسب به مسافران باشد. به گونه ای كه برخی شركت های هواپیمایی پا را فراتر گذاشته و در مواردی حقوق مسافران را نقض كنند. نمونه آن روش برخی ایرلاین ها در خصوص لغو خودسرانه پروازهای با سود كمتر و سپس انتقال هواپیمای پرواز كنسل شده به مسیرهای پُرتقاضاتر و باسود بالاتر در روزهای پیك سال است.
در صورتی كه اگر رقابت واقعی میان شركت های هواپیمایی داخلی- البته ایرلاین هایی كه از ناوگان گسترده ای برخوردار باشند- وجود داشت، هیچ گاه ایرلاین ها به خود اجازه چنین كاری را نمی دادند. چون در بازار رقابتی از جانب مشتریان (مسافران) كنار گذاشته می شدند.
دیگر كشورها هم ایرلاین كوچك دارند
اگرچه امكان دارد پدید خُرده ایرلاین به ایران منحصر نباشد و در سایر كشورها هم شاهد فعالیت شركت های هواپیمایی كوچك باشیم، اما باید دید وضعیت این خطوط هوایی محدود در چه شرایطی است و آیا اساسا برای رقابت با ایرلاین های بزرگ بوجود آمده اند یا برای پوشش یك یا چند مسیر پروازی محلی و همكاری با فرودگاه های كوچك؟
حتی در مواردی برخی ایرلاین های معتبر كشورهای پیشرفته برای آنكه هزینه های خویش را كاهش دهند، برای پوشش مسیرهای پروازی محلی و كم سودده، شركت های هواپیمایی كوچك تأسیس می كنند كه از آن جمله می توان به شركت جرمن وینگز در آلمان اشاره نمود كه متعلق به شركت هواپیمایی معتبر لوفت هانزا است. با این وجود حتی چنین شركتی تعداد ناوگانش از بزرگترین ایرلاین ایرانی بیشتر بوده و با بیش از ۵۰ فروند هواپیما در سطح اروپا به جابه جایی مسافران در مسیرهای محلی می پردازد.
اسعدی سامانی: قوانین تأسیس ایرلاین در ایران سخت گیرانه است
مقصود اسعدی سامانی دبیر انجمن شركت های هواپیمایی در گفت وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه تعداد شركت های هواپیمایی در ایران نسبت به سایر كشورهای دارای جایگاه در صنعت هوانوردی جهان بسیار كمتر است تصریح كرد: بعنوان مثال در كشور تركیه تعداد ایرلاین ها تا سه برابر تعداد شركت های هواپیمایی ایرانی است كه نشان داده است تعدد ایرلاین ها یك روش پذیرفته شده در دنیاست.
وی درباره اقتصادی بودن ایرلان ها در ایران اظهار داشت: شركت های هواپیمایی خصوصی ایرانی از تمام به روز ترین روش های مدیریتی دنیا استفاده می نمایند تا وضعیت درآمدی خویش را مناسب و سودده نگه دارند كه همچون آنها چابك سازی بخش اداری است.
دبیر انجمن شركت های هواپیمایی افزود: بعنوان نمونه ایرلاین های خصوصی ایران همواره مبحث متناسب سازی تعداد ناوگان با تعداد كارمندان را رعایت می كنند.
وی درباره ادغام شركت های هواپیمایی اظهار داشت: معمولا سرمایه گذار بخش خصوص در ایران تمایلی به ادغام شركت خود با سایر شركت ها ندارد چون در اینگونه ادغام ها، مالكیت اشخاص گاها نقض می گردد.
آلمان به دارنده یك هواپیمای اجاره ای هم مجوز ایرلاین می دهد
وی در مورد كم بودن ناوگان شركت های هواپیمایی ایران اظهار داشت: اتفاقا ایران و سازمان هواپیمایی كشوری جزء معدود كشورها و سازمان هایی است كه قوانین سخت گیرانه ای برای تأسیس شركت هواپیمایی دارند. بعنوان نمونه در آلمان شما با یك فروند هواپیمای اجاره ای هم می توانید به تأسیس یك ایرلاین اقدام كنید.
كارشناس هوانوردی: هیچ رقابتی میان شركت های هواپیمایی نیست
داوود ربیعی، كارشناس هوانوردی در گفت وگو با خبرنگار مهر در پاسخ به پرسشی در مورد صدمه ها و فرصت های تعدد ایرلاین ها در ایران تصریح كرد: تعدد شركت های هواپیمایی فی نفسه اتفاق بدی نیست اما مبحث اصلی این است كه وقتی شركت های جدیدی در بازار هوانوردی وارد می شوند، باید رقابت تولید كند و بازار را از انحصار دور كند.
وی اضافه كرد: در بازار هوانوردی ایران هم هم اكنون بیش از ۱۴ شركت هواپیمایی فعالیت دارند و به جابه جایی مسافران اقدام می كنند. حال باید دید این تعداد ایرلاین تا چه حد توانسته اند به گسترش این بازار یا به قولی توسعه پوسته صنعت هوانوردی كشور كمك نماید.
تعدد ایرلاین ها كمكی به توسعه صنعت هوانوردی نكرده است
كارشناس صنعت هوانوردی افزود: من فكر می كنم با اتفاقاتی كه چند سال اخیر در صنعت هوانوردی كشور رخ داده و به گسترش كمّی شركت های هواپیمایی كمك كرده، نه تنها نتوانسته برای بزرگ تر شدن حجم این صنعت اقدام مناسبی انجام دهد، بلكه تعدد ایرلاین ها به افزایش اصطكاك میان شركت ها منجر گردیده است.
به گفته ربیعی، ما در صنعت هوانوردی كشورمان یك بازار محدودی داریم و همه شركت های هواپیمایی كشورمان علی رغم گسترش كمّی، همگی با یك استراتژی و یك مدل بیزینس پلن و با ناوگان مشابه در همان بازار محدود كار می كنند.
وی خاطرنشان كرد: وقتی تعداد شركت های هواپیمایی بیشتر می شود، قاعدتا باید رقابت میان آنها در عرضه خدمات بیشتر شود. این خدمات شامل مسیرها و خطوط پروازی، كترینگ، قیمت ها، زمان های انجام پرواز و دیگر موارد مشابه است. این در شرایطی است كه تعدد ایرلاین ها در ایران سبب تولید چنین رقابتی نشده و ما حدودا همان خدمات مشابه را در همه شركت های هواپیمایی داخلی مشاهده می نماییم. نهایتا امكان دارد برخی شركت های هواپیمایی كیفیت خدمات خویش را بهتر كنند نه اینكه خدمات متفاوت و متمایزی عرضه بدهند.
ایرلاین های ایرانی استراتژی مشابهی دارند
ربیعی علت این تشابه در نمایش فعالیت شركت های هواپیمایی را داشتن استراتژی های یكسان در ایرلاین های ایرانی عنوان و اظهار نمود: اگر استراتژی ها متفاوت بود، كسب و كارهای آنها هم عملا متفاوت و خدمات عرضه شده از قبیل تایپ ناوگان، مسیرهای پروازی و... هم كاملا متمایز می شد.
به اعتقاد این كارشناس هوانوردی، داشتن ایرلاین های مختلف ولی با ناوگان محدود اثرگذاری چندانی روی توسعه صنعت نخواهد داشت. با این وجود شركت های هواپیمایی ما می توانستند در طول زمان به توسعه ناوگان اقدام نمایند كه این مورد عملیاتی نشده است.
وی تاكید كرد: توسعه كمّی ایرلاین ها می تواند در بلند مدت در صورتیكه تعداد صندلی ها و درنتیجه حجم بازار هوانوردی گسترش یابد، به سود این صنعت باشد.
ناوگان كوچك در مواردی به چابكی ایرلاین كمك می كند
این فعال صنعت هوانوردی در مورد كم بودن ناوگان برخی ایرلاین ها اظهار داشت: امكان دارد مدیران شركت های هواپیمایی به این نتیجه برسند كه با كم بودن تعداد ناوگان، می توانند انعطاف پذیری بیشتری در توسعه مسیرهای پروازی داشته باشند؛ یا اگر تعداد صندلی های آماده عرضه به بازار را بیشتر كنند، قیمت تمام شده خود برای هر مسافر را افزایش دهند؛ ازاین رو تلاش زیادی برای افزایش ناوگان خود نداشته باشند. ازاین رو باید ابتدا استراتژی تجاری و كسب و كار شركت های هواپیمایی اصلاح گردد سپس به توسعه ناوگان خود اقدام نمایند.

5.0 / 5
4224
1397/04/17
14:07:28
تگهای خبر: اجاره , توسعه , تولید , خدمات
این پست مرکز املاک را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
مرکز املاک
msamlak.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مركز املاك محفوظ است

مركز املاك

املاک و زمین