انتشار هشتمین گزارش گردوخاک سازمان جهانی هواشناسی در سال 2024

انتشار هشتمین گزارش گردوخاک سازمان جهانی هواشناسی در سال 2024 به گزارش مرکز املاک، رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور از تهیه و انتشار هشتمین بولتن سازمان جهانی هواشناسی (WMO) درمورد وضعیت گردوخاک در سال ۲۰۲۴ میلادی با مشارکت اعضاء هیات علمی این پژوهشگاه اطلاع داد.



به گزارش مرکز املاک به نقل از مهر، مهدی رهنما رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور از تهیه و انتشار بولتن سازمان جهانی هواشناسی (WMO) در مورد وضعیت گردوخاک در سال ۲۰۲۴ میلادی با مشارکت اعضا هیأت علمی و پژوهشگران پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور همزمان با روز جهانی مقابله با توفان های ماسه و گردوخاک (۱۲ ژوئیه) اطلاع داد و اظهار داشت: در تهیه این بولتن محققانی از کشورهای جمهوری اسلامی ایران، ژاپن، چین، امارات متحده عربی، صربستان، اسپانیا، ایالات متحده آمریکا، جزایر کارائیب و انگلستان همکاری داشتند.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در ادامه تصریح کرد: میانگین جهانی سالانه غلظت گردوخاک در سال ۲۰۲۳ (۷/۱۲ میکروگرم بر متر مکعب) نسبت به سال ۲۰۲۲ (۸/۱۳ میکروگرم بر متر مکعب) با اندکی کاهش روبرو شده است. این کاهش در سال ۲۰۲۳ به طور عمده به علت کاهش انتشار گردوخاک از چندین چشمه فعال در سراسر دنیا مانند شمال آفریقا، شبه جزیره عربستان، فلات ایران، شمال هند، نواحی مرکزی استرالیا و شمال غرب چین بوده است؛ با این وجود در غرب آسیای مرکزی، شمال و مرکز چین و جنوب مغولستان مقادیر سالانه انتشار گردوخاک در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش پیدا کرده است. شدیدترین توفان گردوخاک در مارس ۲۰۲۳ در مغولستان رخ داد که بیشتر از ۴ میلیون متر مربع همچون ۲۰ استان چین را تحت تاثیر قرار داده است.
وی افزود: از نظر مکانی بیشترین مقادیر انتشار سالانه گردوخاک در منطقه چاد در شمال آفریقا با مقدار تقریبی ۸۰۰ تا ۱۱۰۰ میکروگرم بر متر مکعب بوده است. در نیمکره جنوبی در قسمتهایی از مرکز استرالیا و سواحل غربی آفریقای جنوبی مقدار انتشار سالانه گردوخاک به بیشترین مقدار خود یعنی ۱۵۰ تا ۲۵۰ میکروگرم بر متر مکعب رسیده است.
رهنما اضافه کرد: ذرات گردوخاک با وزش باد از چشمه های گسیل به مناطق دوردست در سراسر دنیا در طول صدها تا هزاران کیلومتر منتقل می شوند. همچون مناطق صدمه پذیر در مقابل گردوخاک گسیل یافته میتوان به بخش شمالی اقیانوس اطلس استوایی بین دریای «کارائیب» و غرب آفریقا، آمریکای جنوبی، دریای "مدیترانه"، دریای "عرب"، خلیج "بنگال" و مراکز بخش شرقی چین اشاره نمود. در سال ۲۰۲۳ گردوخاک از آفریقا از راه اقیانوس اطلس تا دریای "کارائیب" رسید و در آسیای شرقی هم از صحرای گوبی تا دریای "بوهای" و دریای "زرد" منتقل شد.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور اظهار داشت: بر طبق این بولتن در بیشتر مناطق تحت تاثیر، میانگین سالانه غلظت گردوخاک در سال ۲۰۲۳ نسبت به میانگین دراز مدت اقلیمی بیشتر بوده است؛ موارد استثنا مناطقی در غرب آفریقای مرکزی شامل سنگال، صحرای غربی، گینه، موریتانی، مالی، نیجر، مراکش، بیشتر مناطق الجزایر، لیبی، جنوب بخش مرکزی چاد و مرکز سودان می باشد. همینطور شبه قاره عربستان، شمال فلات ایران و میانه غربی استرالیا هم مقادیر کمتر از میانگین دراز مدت را دارا بودند.
این مقام مسؤول افزود: چشمه های گردوخاک با مقادیر قابل توجه غلظت بالای گردوخاک در آمریکای جنوبی، قسمتهایی از شمال و مرکز آفریقا همچون مرکز و شرق مصر، جنوب و شمال سودان، شمال چاد، لیبریا، ساحل عاج، غنا، توگو، بنین، غرب نیجریه، جنوب کامرون، گابن و کنگو، دریای سرخ، نواحی شرقی فلات ایران، خلیج بنگال، قسمتهایی از آسیای میانه شامل قزاقستان، عراق، قرقیزستان، آسیای جنوبی، قسمتهایی از شرق آسیا شامل شمال غربی و بخش شمالی نواحی مرکزی چین و هم اقیانوس اطلس استوایی درخلال غرب آفریقا و کارائیب شناسایی شده اند.
وی در مورد مهم ترین نتایج انتشار یافته در این بولتن به افزایش توفان های ماسه و گردوخاک در سال ۲۰۲۳ نسبت به میانگین دراز مدت اشاره نمود. همینطور در این بولتن اثرات عمده زیست محیطی، اقتصادی و بهداشتی توفان های ماسه و گردوخاک مورد تاکید قرار گرفته است. هر ساله در حدود ۲۰۰۰ میلیون تن گردوخاک وارد جو می شود که می تواند سبب کاهش کیفیت هوا تا هزاران کیلومتر دورتر از محل چشمه گسیل باشد و خسارات قابل توجهی را بر جا بگذارد. همینطور تشدید این مشکل بر اثر مدیریت ضعیف در کاربری اراضی و آب بعنوان یکی از پیام های کلیدی این گزارش مطرح گردیده است.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور افزود: با اینکه این رخداد یک پدیده طبیعی است اما فعالیتهای انسانی به همراه تغییرات اقلیمی مانند خشکسالی منجر به تضعیف ساختار سطح زمین شده و سبب افزایش توفان های ماسه و گردوخاک می شود. با این وجود میتوان با بهبود پایش و پیشبینی این رخداد جوی، هشدارهای اولیه را در این خصوص تقویت کرد.
وی افزود: مطالعات اقلیمی از آن حکایت می کند که بیشترین مقادیر غلظت گردوخاک (بیش تر از ۴۰ میکروگرم بر متر مکعب) در محدوده عرض جغرافیایی بین ۳۷ تا ۴۳ درجه شمالی که شامل بیابان های گوبی، تاکلاماکان و قره قوم است، در ماه های مارس تا ژوئیه مشاهده شده است. همینطور مقادیر متوسط غلظت گردوخاک (بیش تر از ۳۰ گرم بر متر مکعب) هم در محدوده عرض جغرافیایی ۲۷ تا ۳۷ درجه شمالی شامل بیابان تار در هند، چشمه های فعال در حوضه سیستان در ایران و حوضه دجله و فرات در عراق وجود داشته است.
مهدی رهنما افزود: با این وجود انتقال گردوخاک از راه اقیانوس ها را میتوان بعنوان یک منبع غذایی پرارزش برای زیست بوم دریایی در نظر گرفت که در مدیریت بین المللی شیلات حائز اهمیت می باشد.


منبع:

0.0 / 5
217
1403/05/11
14:31:58
تگهای خبر: استان , كیفیت
این پست مرکز املاک را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
مرکز املاک
msamlak.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مركز املاك محفوظ است

مركز املاك

املاک و زمین